Wat is nieuw

Je zenuwen de baas

Een beetje spanning houdt je scherp. Een teveel aan spanning zorgt voor een black out.
Tijdens een assessment blokkeerde een kandidate. Ze kon niet meer denken en wist niets meer te zeggen. Gedurende enkele minuten had zij geen adem gehaald. Een beetje spanning is goed: het maakt je scherp en alert. Teveel spanning verkrampt de spieren en ook de spieren die je nodig hebt om te ademen. Zonder zuurstof stokt als eerste het denkproces. We noemen dit een black out.

Het overkomt velen van ons tijdens examens, sollicitatiegesprekken en presentaties. Gedachten als 'ik moet het goed doen',  'ik word hier op beoordeeld' of  'er komen veel mensen die veel geld hebben betaald, dus het moet perfect' geven een druk die de spanning doet doorslaan naar het ongezonde.

Het geheim van acteurs

Hoe breng je deze spanning terug naar hanteerbare proporties? Vanuit mijn acteurs achtergrond geef ik je mijn geheim.

Een goede voorbereiding is cruciaal:

  • zorg dat je op inhoud kennis van zaken hebt
  • stel jezelf de situatie voor: wie zijn er bij, in wat voor soort ruimte, hoeveel mensen zijn er?
  • oefen je examen, sollicitatiegesprek of presentatie enkele malen. Dat kan alleen of met een toehoorder. Het is niet raadzaam om alles uit je hoofd te leren; laat ruimte voor spontaniteit of onverwachte wendingen.

Vijf tips

Dan geef ik je 5 tips die je helpen om je zenuwen de baas te zijn vlak voor het moment suprême:

  1. ademen: haal diep adem, hou het vast totdat je niet meer kunt en laat je adem los via je mond. Herhaal dit 2x.

  2. centeren: ga met je aandacht naar het centrum van je lichaam. Dat zit 3 vingerbreedtes onder je navel en 1/3e naar binnen vanaf de voorkant gezien. Vanuit deze plek ontstaan je impulsen. Door je aandacht hier naar toe te brengen, vind je een diepe rust.

  3. aarden: ga staan met een rechte rug en je knieën licht gebogen. Stel je voor dat er onder je voeten kabels zitten die diep verankerd zijn in de grond.
  4. stem opwarmen: zing wat toonladders en roep hard naar een punt tegenover je. Zorg dat je met je stem dat punt raakt.
  5. bemoedigend denken: herhaal enkele malen de gedachte: 'ik kan het, ik kan het, ik kan het!'

Nadat je dit gedaan hebt, ben je klaar om de ruimte binnen te stappen en met zelfvertrouwen de examenvragen, het sollicitatiegesprek en de presentatie tegemoet te treden!

 Ga terug