Wat is nieuw

7 manieren om je relaties te verdiepen

Deze 7 tips helpen je om je relaties, met je partner, kind, collega, klant of baas, te verdiepen.

 


1. Mijn waarheid is niet de waarheid
Als je werkelijk beseft en handelt vanuit deze gedachte, ontwikkel je meer begrip en compassie voor standpunten en meningen die afwijken van de jouwe. Het is niet langer een bron voor ruzie, maar wordt een bron voor een onderzoekend gesprek.

2. Niet horen, maar luisteren
Hoe vaak gebeurt het niet dat je wel hoort wat er gezegd wordt, maar in je hoofd al bezig bent met je eigen antwoord? Dit leidt tot misverstanden, onbegrip, ruzies en soms tot dure fouten. Het Chinese karakter voor luisteren bevat elementen voor hart, ogen, oren, focus en mind. Echt luisteren doe je met al je zintuigen.

3. Je volledige aandacht geven
Dat betekent stoppen met waar je mee bezig was en oogcontact maken. In deze tijd van smartphones en televisie, is het geven van volledige aandacht aan een levend persoon niet meer zo vanzelfsprekend.

4. Een compliment geven
Een compliment werkt als een opsteker. Het wordt nog sterker wanneer je specifiek benoemt wat je zo waardeert in de ander en welk effect dat op jou heeft.

5. Jouw waarheid spreken
Hoewel jouw waarheid niet de absolute waarheid is, is ie het wel waard om uit te spreken. Alleen dan kan je kenbaar maken wat je behoefte is, wat je nodig hebt, wat je wensen zijn. Je geeft daarmee de ander de gelegenheid om daarin tegemoet te komen.

6. Af en toe een stilte laten vallen
Het is een misvatting dat in stilte niks gebeurt. Het is de ruimte die nodig is om woorden te laten bezinken, je gevoelens en gedachten te ervaren. Gun elkaar die ruimte. Een stilte kan de verbondenheid verstevigen.

7. Humor
Humor zet dingen in een ander perspectief. Samen lachen verbindt, ontlaadt spanning en brengt luchtigheid. Pas wel op voor cynische humor. Dat gaat vaak ten koste van een ander en kan een averechts effect hebben.

 Ga terug