Wat is nieuw

Vrouwen en lef

Tijdens Vrouwen bijeenkomsten word ik bevestigd dat er pas wat verandert wanneer vrouwen lef gaan tonen. 


Netwerkbijeenkomsten

De afgelopen weken bezocht ik een aantal bijeenkomsten die tot doel hadden vrouwen te versterken. Het was inspirerend om van gedachten te wisselen over thema’s als werk, geld en kracht. Zo stimuleert het Ministerie van OC&W, in samenwerking met Women Inc., vrouwen om economisch minder afhankelijk te zijn van hun partners. Zodat vrouwen bij het wegvallen van de partner niet in armoede achterblijven. Het is nog steeds zo dat vrouwen bij het krijgen van kinderen massaal minder gaan werken of zelfs helemaal stoppen met werken. Dat lijken individuele keuzes. Maar het is ook een collectieve keuze. Wat mij interesseert is de vraag: waardoor, op  persoonlijk vlak, maken vrouwen massaal deze keus?

Boven het maaiveld uitsteken

Mijn observatie is, en tijdens de bijeenkomsten werd ik daar in bevestigd, dat vrouwen moeite hebben om staande te blijven in het ongemakkelijke gebied van onderhandelen, jezelf presenteren, solliciteren en confronteren. Dit hebben we mee gekregen van onze cultuur. Geef een groep kinderen van 4 jaar een stuk klei. De jongens gaan meteen aan de slag: ieder voor zich werkt aan zijn bouwwerk. Hun bouwsels zijn groot, fantasierijk, uitzonderlijk. De meisjes kijken eerst naar elkaar en wachten af wie de eerste vorm maakt. Het moedigste meisje maakt iets kleins. Prompt maken de andere meisjes dat na. Hun bouwsels lijken allemaal op elkaar. Hun hele leven lang worden vrouwen aangemoedigd zich te verbinden, terwijl mannen worden aangemoedigd om te excelleren en risico’s te nemen.

Lef en ongemak

Wat vrouwen meer zouden mogen ontwikkelen is met meer gemak in het ongemak staan. Het lef hebben om iets anders te doen dan de groep verwacht. En dat is precies wat Woman What’s Up vrouwen geeft: een veilige omgeving om te experimenteren met dat ongemak. Deze inhaalslag is broodnodig. Pas dan zijn vrouwen in staat om individuele keuzes te maken die passen bij hun talent en ambitie. Ook al zou dat full time moederen zijn. Om in die situatie economisch onafhankelijk te zijn, stelde Annemarie van Gaal voor om met je partner een financiële compensatie voor de zorg voor de kinderen af te spreken. Wat een geniaal voorstel! Alleen heb je daar wel de vaardigheden nodig om met meer gemak in het ongemak van onderhandelen te staan.Ga terug